SL / EN
16.6.2014

Prvo mentorsko srečanje: Podjetniki svetujejo

Ljubljana, 12. 6. 2014 – V Dvornem baru smo se v okviru prevega srečanja za mentorje in mentorirance Mentorskega programa Uči se od najboljših družili z uspešnimi mladimi podjetniki ter se pogovarjali o izzivih in priložnostih podjetništva. Izmenjali smo si vizitke in povečali mrežo poznanstev.

V prvem delu je bil z nami izr. prof. dr. Jaka Vadnjal, dekan GEA College - Fakulteta za podjetništvo. Kot pomembno lastnost podjetništva je izpostavil inovativnost. “Moramo najti nov poslovni model, da uspemo.  Seveda pa nič ne deluje brez timskega dela, ki je nuja, če želimo poseči v velike projekte.” Njegov preprost življenjski moto: “Del uspeha je, da se imamo v življenju lepo, vse ostalo pride zraven.”


V drugem delu so nas na odru nasmejali in in podučili o svoji podjetniški poti Matevž Slokar (S-project), Martin Jezeršek (Gostinstvo Jezeršek) in Tadej Černivec (IPRC).

Matevž, ki se je opisal kot surfer z aktovko, pri svojem delu in nasploh pri podjetništvu poudarja zabavo. “Bolj kot za denar delajte za to, kar vas veseli. V čemer uživate, saj vam denar ne bo kupil sreče – vsaj ne popolne. Uživajte na poti do cilja in ne mislite samo na konec, ko bo vse postorjeno in bodo denarci.”

Martin, najmlajši izmed štirih bratov, je po znanje najprej odšel v London, kjer so se mu ponudile številne poslovne priložnosti, a se je vrnil v družinsko podjetje in začel graditi že obstoječe. “Hočem doseči nekaj več v svojem podjetju. Pri tem je pomembno, da te ni strah. Strah je treba vzeti kot izziv in takrat si lahko najboljši.”

Tadej je svojo pot začel v uspešnem podjetju in nato iz dobre službe, odšel na težko pot podjetništva. Sedaj lahko preživi družino s poslom, ki ga je ustvaril sam. Tudi on strah na nek način označuje kot izziv, gonilo za uspeh. “Strah je samo v naših glavah, ostalo pa je realnost. Najbolj strah me je, da ne bi znal več iz cone udobja, da bi se ustalil in ne premaknil naprej”.

Mladi uspešni podjetniki so se v luči soočenja različnih zgodb z istim izhodiščem dobro znašli. Od družinskega podjetja - ga prevzeti in še povečati uspeh, ali slediti svoji zgodbi podjetništva in graditi uspeh na tem? Dejanske podjetniške zgodbe je dekan GEA College dr. Jaka Vadnjal, le še podkrepil in dal neko ozadje izkušenj in znanja.


Bilo je odlično! Družili smo se z mentorji in mentoriranci ter mladimi, ki bodo to še postali, se smejali, si izmenjali vizitke in nenazadnje izvedeli recept za uspeh: Delajte to kar vas veseli in uspeh bo prišel sam od sebe!


Kako smo se imeli, si lahko pogledate v foto galeriji na našem FB profilu.