SL / EN
15.3.2017

Kaj delajo najboljši mentorji?

Mentorstva so na voljo v mnogih oblikah. Vendar morajo voditelji za uspeh mentorskega povezovanja oblikovati in upoštevati nekaj skupnih načel.

 

Kako lahko voditelji bolje ocenijo in razvijajo svoje talente v luči spreminjajočega se in vse bolj namensko usmerjenega delovnega okolja. Pomagajo talentom, da se razvijajo in se počutijo, da postajajo najpopolnejša različica sebe? Povedano drugače, najboljši voditelji v praksi uporabljajo obliko vodenja, ki temelji manj na ustvarjanju privržencev in bolj na ustvarjanju drugih voditeljev.

 

Kako so to doseči? Izpostavimo 4 pristope, ki jih najboljši mentorji opravlajo:

 

Odnos pred mentorstvom. Vse prepogosto, se lahko mentorstvo razvije v postopek preverjanja, namesto, da postane nekaj avtentičnega in temelji na odnosu. Za resničen uspeh mentorstva, mora biti kemija med mentorjem in mentorirancem. Študije kažejo, da celo najbolje oblikovani programi mentorstva ne morejo nadomestiti pristnega, odnosa med mentorjem in mentorirancem. Ena izmed raziskav, ki jo je opravil Belle Rose Ragins, strokovnjak za mentorstvo in profesor na University of Wisconsin-Milwaukee, je pokazala, da razen če imajo mentoriranci osnoven odnos z mentorjem, ni opazne razlike med mentoriranci in tistimi, ki nimajo mentorja. Vse to pomeni, da mentorsko povezovanje zahteva vzpostavitev odnosa. V najboljšem primeru spodbuja ljudi, da bi prekinili in stopili izven svojih formalnih vlog ter naslovov (šef vs. zaposlen) in bi našli druge skupne točke.

 

Osredotočite se na značaj namesto na usposobljanje. Preveč mentorjev gleda na mentorstvo kot program za usposabljanje, ki je osredotočeno na pridobivanje poklicne usposobljenosti. Očitno je, da eden izmed elementov mentorstva vključuje obvladovanje potrebnih sposobnosti za položaj. Toda najboljši voditelji presegajo to pristojnost in se osredotočajo na pomoč pri oblikovanju drugih karakteristih, vrednot, samozavedanja, empatije in zmogljivosti za spoštovanje. Vedo, da je na dolgi rok, pomemben razvoj mehkih veščin in da so sposobnosti, ki temeljijo na vrednotah, pomembnejše kot izboljšanje usposobljenosti. Obstaja veliko načinov za usmerjanje okoli teh vrednot in gradnjo večjega samozavedanja.

 

Glasno izražajte svoj optimizem in ne bodite cinični. Vaš mentoriranec lahko pride do vas z nekaj »off-the-wall« idejami ali je navidezno nerealno ambiciozen. Vas bi morda zamikalo, da mu pomagate razmišljati bolj realno? Ampak mentorji bi morali biti dajalci energije, ne pa da jo zatirajo. Razmislite, zakaj bi ideja lahko delovala, preden razmišljate in rečete, zakaj morda ne. Najboljši način razmišljanja na ta način, je pravilo »24 x 3 za optimizem«. Vsakič, ko boste slišali novo idejo, poglejte, če je možno, da bi porabili 24 sekund, 24 minut, ali dan za razmišljanje o vseh razlogih, ki pričajo k temu, da je ideja dobra, preden kritizirate kateri koli vidik te ideje. V svetu je pogosto bolj prepoznana miselnost, da so boljše konvencionalne napake, kot pa nekonvencionalnen uspeh; dobri mentorji bi morala spodbujati raziskovanje slednjega.

 

Bodite bolj zvesti mentorirancu, kot ste vašem podjetju. Seveda si vsi želimo ohraniti naše najboljše in najpametnejše talente. Želimo si tudi, da bi naši talenti delali učinkovito v naših organizacijah. Najboljši mentorji priznavajo, da je voditeljstvo v svoji najbolj plemeniti in močni obliki dolžnost in storitev, za druge. To pomeni, da so v celoti in nesebično zavezani ter da delajo po svojih najboljših močeh s sodelavci in zaposlenimi, kar predstavlja tudi najboljši način za navdih do obveznosti. Ne želijo le odkriti prednosti mentorirancev, ampak iščejo tudi še skrite in nerzvite strasti ali cilje. Pomagajo jim najti pravi poklic ali karierno pot. Večina nas je obkroženih z ljudmi, kot so prijatelji, voditelji in družinski člani, ki služijo kot naša sidra in vodniki izven naših delovnih mestih. Zakaj ne moremo prenesti to enako visoko stopnjo zaupanja in podpore na delovna mesta? V veliko primerih smo dolžni mentorirancem služiti kot nekaj več kot samo karierni mentorji.

 

Najboljši mentorji se izogibajo vsiljevanju svojih ciljev ali idej mentorirancem. Če delavec in delo nista primerna, ali če je ambiciozen delavec realno omejen zaradi hirearhije v podjetju, bo dober mentor pomagal, da zaposleni stopi korak naprej. Lahko bi bili bolj primerni za drugo vlogo v organizaciji, ali celo na novo pot nekje drugje.

 

Na najvišji ravni, mentorstvo temelji na »dobrih ljudeh« ter da smo okroženi z »dobrimi ljudmi«, ki pomagajo drugim postati najpopolnejša različica sebe. Morali bi prepoznavati in se učiti od organizacij ter voditeljev, ki so predani spodbujanju in razvoju drugih posameznikov.

 

Prirejeno po: Tjan, Anthony K. 2017. What the best mentors do? Dostopno prek: https://hbr.org/2017/02/what-the-best-mentors-do.