SL / EN
14.10.2016

Mentorji so sktivno orožje uspešnih startupov

Življenje podjetnikov je težko in nepredvidljivo. Pogosto se srečujejo z mnogimi dvomi in izzivi ter prehajajo iz problema v problem. V tem kontekstu, lahko ogromno pridobijo, če so povezani z mentorjem ali dvema.

 

Mentor je neprecenljiv vir za vsa podjetja, še posebno za podjetja, ki so v procesu oblikovanja. V nekaterih državah, je dobrega mentorja težko najti, lahko bi celo rekli, da je lažje najti investitorje, kot pa dobre mentorje. Dober mentor doda veliko vrednost podjetju, kajti če podjetnik pridobi znanje in nasvete v mentorskem odnosu, so močno povečane njegove možnosti za uspeh in stopnjo uspeha. Potrebujemo dobre mentorje, za podporo številnim novim podjetnikom.

 

Dobri startup mentorji so nekaj podobnega kot čarovniki. Sredi običajnega pogovora, so sposobni presenetiti in navdahniti svoje mentorirance z idejami in nasveti, za katere se zdi, da so bili potegnjeni iz praznega žaklja. Vendar kot pri čarovnikih, tudi pri mentorjih triki niso resnična čarovnija, ampak so posledica izkušenj in prakse. V primeru mentorjev, praksa pride na podlagi dolgoletnih izkušenj v poslovanju in dobrega spomina o tem, kaj je delovalo in kaj ne.

 

Kako odnesti največ is mentorskega odnosa pri vzpostavljanju podjetja:

 

 • Pomembna je kvaliteta mentorja: Dejstvo je, da če imate mentorja to še ni dovolj. Če želite najboljše vzpostaviti visoko uspešno podjetje, potrebujete mentorja, ki ve kako to stopnjo doseči.
 • Dober mentorski odnos je trajnosten: Odnos med mentorjem in mentorirancem ter dosleden stik sta ključna pri zagotavljanju kakovosti mentorskega dela in povezovanja.
 • Dobri mentorji se osredotočajo na ključne poslovne izzive: Pomembno je da mentoriranec izkoristi vse mentorjeve talente. Najuspešnejši mentorski pari, se pri mentorskem povezovanju osredotočajo na pogovor o glavnih izzivih mentoriranca in njegovenga nastajajočega podjetja. Najboljši mentorji, so najpogosteje tudi najbolj zaposleni. Zato morajo mentoriranci izkoristiti čas, ki jim je na voljo in izvleči največ.

 

Podjetniki se pogosto sprašujejo, kako bo mentor lahko dodal vrednost vašemu podjetju?

 

 • Držal bo ogledalo vašega podjetja: Mentor bo objektivno ocenil vaše podjetje in smer, v katero se podajate. Postal bo ogledalo, ki odraža stanje, takšno kakršno je: izzive, ovire, madeže in zamujene priložnosti. Prepoznal bo, kaj je dobro in narobe v vašem podjetju ali poslovnem načrtu ter vam bo v pomoč pri odpravljanju pomanjkljivosti. Prav tako lahko pokaže na šibke procese, slabo računovodstvo in marketinški načrt ter vam predlaga način izboljšave.

 

 • Vprašal vas bo težka vprašanja: Od časa do časa je mentor kot preizkuševalcev, ki postavlja težka vprašanja podjetnikom. Ne z namenom, da vas draži ali vznemirja, ampak da vas spodbudi, da začnete razmišljati o izboljšavi sprememb v vašem podjetju. Mentorjeva vprašanja se lahko nanašajo na poslovni model, ciljno skupino strank, stroške pridobivanja kupcev, potrebne investicije, sisteme in procese. Na primer mentor lahko svetuje podjetniku, da začasno zaustvi razvoj popolnega produkta in se posveti plačevanju obveznosti do strank.

 

 • Spodbudil vas bo, da stopite korak nazaj: Vi se osredotočate in hitite naprej, mentor pa vas bo zaustavil ter opomnil, da morate pogledati tudi nazaj in se spomniti na celotno sliko.  Pomagal vam bo zaznati spremembe, ki se dogajajo okoli vas ter lahko ogrožajo vaše poslovanje. Na primer, spremembe v mišljenju strank, distribucijski kanali, tehnologija, zakoni itd.

 

 • Odprl vam bo vrata: Eden izmed največjih izzivov, s katerim se srečujejo podjetniki, je pomanjkanje mreže primernih poznanstev, kot so strokovnjaki za domene, investitorji, ponudniki storitev itd. Na primer vaše podjetje potrebuje oblikovalca spletne strani, računovodjo, investitorje, potencialne stranke in vodjo dogodkov. Mentor vas lahko z nekaj klici poveže in pomaga stopiti v stik z relevantimi agencijami in ljudmi, nato pa ste vi odgovorni, da iz povezav iztržite največ.

 

 • Postavil bo višjo lestvico: Podjetniki so pogosto negotovi. Medtem ko si želijo veliko uspeha, so po drugi strani negotovi in dvomijo, ali lahko tako visoke cilje tudi dosežejo. Niso prepričani, koliko zmorejo in kako naj se spodbujajo naprej. Dobre mentor bo zrušil dvom in vcepil samozavest v podjetnika.

 

 • Z vami bo delil svoj vrednostni sistem: Dober sistem vrednot in delovna etika, so najpomembnejši za novonastajajoče organizacije. Če so vrednote in delovna etika, v organizacijski kulturi od začetka vzpostavljanja organizacije, so lahko pomembno sredstvo organizacije. Mentor bo z vami delil sistem profesionalnih vrednot in vam jih bo pomagal vključiti v organizacijsko kulturo.

 

 • Vas bo motiviral in spravljal v smeh: V vzpostavljanje podjetja boste vložili veliko trdega dela, kar pa zahteva da poskrbite tudi, da bo vaše življenje vseeno uravnoteženo. Mentor je lahko s smislom za humor, veliko sredstvo organizacije. Njegov humor in način dela se bo prenesel na vašo ekipo, ki se bo tako naučila, kako se sprostiti in po poti proslavljati uspehe. Naučili se boste tudi kako sprejemati napake in se iz njih učiti.

 

 • Naučil vas bo potrpežljivosti: Prizadevanje za uspeh je pogosto dolgotrajno. Soočati se boste morali z veliko izzivi in kopati globje v svoje zaloge moči, ustvarjalnosti in prožnosti. V takšnih trenutkih bo modrost mentorja neprecenljiva. Pozval vas bo, da se ne obremenjujete in ste potrpežljivi.


Mentor igra veliko vlogo pri vzdrževanju tempa, omejevanju nestrpnosti in zadržanju zaupanja. Dober mentor ohranja interese poslovanja in od časa do časa podaja potrebne nasvete. Tako da če v vzpostavljanje podjetja, še niste vključili mentorja, storite to takoj!

  

Povzeto po:

Libse, Michael Luni. 2015. Why the Best Startup Mentorship seems like magic. Dostopno prek:https://unreasonable.is/startup-mentor-magic/

Morris, Rhett. 2015. Mentors are the Secret Weapons of Successful Startups. Dostopno prek:https://techcrunch.com/2015/03/22/mentors-are-the-secret-weapons-of-successful-startups/

Vancheeswaran, Ganesh. 2016. Why your startup needs a mentor? Dostopno prek:https://yourstory.com/2014/05/startup-needs-mentor/