SL / EN
19.12.2016

Naj vas ego ne zavede! Pomembna je praksa.

Otvorili smo novo sezono mentorskih čajank, kjer sta z nami mentroski par Bruno Sedevčič in Domen Čot podelila nasvete ter izzive bodočim mentorijem in mentorirancem.

 

Pogovor smo začeli z vprašanjem ali mladi postavljamo  dovolj vprašanj in smo željni informacij ali pa imamo velik ego in mislimo da vemo vse.

 

»Ne odločajte se zgolj na podlagi mnenj – vaših ali tujih. Pomembna je praksa in dejstva, ki jih potegnete iz nje. Ne imejte odnosa 'Poznam zadevo, 100x sem že to naredil'. Če ste nekaj velikokrat naredili, še ne pomeni, da je prav. Trg je tisti, ki pove ali je nekaj uspešno ali ne. Vedno preverjati rezultate. Pomembna je uporabniška izkušnja.« Bruno Sedevčič

 

Bruno mladim ponuja nasvet: »Bodite zvedavi, firbčni, radovedni, čim več sprašujte. Informacije pridobivajte iz kredibilnega vira. Tudi pri mentorskem povezovanju, če želite iztržiti največ iz mentorske povezave, je potrebno čim več spraševati.«

 

Pri vzpostavljanju mentorskega odnosa pa je pomembna tudi energija med mentorjem in mentorirancem, saj posamezni mentorski odnosi so lahko zelo uspešni, medtem ko nekateri ne. Univerzalne formule za uspeh ni, morajo pa biti zastavljene smernice oziroma cilji mentorskega povezovanja. Cilji in smernice pa se lahko močno razlikujejo. Bruno ima več mentorirancev in medtem ko je Domen povabil njega k sodelovanju in ni imel še točno specifično izdelanih ciljev, ampak sta jih dokončno opredelila skupaj. Po drugi strani je Bruno v mentorskem odnosu tudi z Jakom, ki je v mentorski odnos vstopil z izredno direktnimi in jasno opredeljenimi cilji. 

 

Domen je z nami delil tudi nekaj nasvetov za uspešno mentorsko povezovanje in sicer, da je nujno da stopimo iz cone udobja in smo pripravljeni na trdo delo za izvedbo projekta oziroma cilja. Hkrati pa moraš kot mentoriranec biti odgovoren in samoiniciativen.

 

Samoiniciativnost pa je izpostavil tudi Bruno, ki je poudaril, da mentor ne bo razmišljal namesto vas in se za vsa »sekiral«, niti ne bo delal namesto vas. Naloga mentorja je, da pomaga mentorirancu, ki ima idejo, ampak se mu je morda ustavilo zaradi pomanjkanja izkušenj.

 

Kot največji uspeh njunega mentorskega odnosa je Domen izpostavil, da se je naučil kako razmišljati drugače ter da se je včasih potrebno postaviti tudi v čevlje mentorja.

 

Kaj bi svetovala mladim na poti do uspeha? Predvsem tistim, ki se na svoji poti znajdejo v slepi ulici in ne vedo kako naprej?

 

Bruno: »Naj spoznajo sami sebe. Nič ne gre čez noč, verjeti moraš vase in vztrajat.«

Domen: »Naj ugotovijo v čem so boljši od konkurence in naj to potem prodajo.«

 

Zastavljamo vam tudi izziv: Zamislite si sanjsko službo in v naslednjih 3 mesecih naredite prve 3 korake da jo dosežete. Delite z nami: #sprejmiizziv

 

Ogled fotogalerije: Fotogalerija Mentorske čajanke