SL / EN
4.6.2014

Na mladih svet stoji: Kje stojijo mladi

Mesec maj že tradicionalno velja za obdobje mladostniške vihravosti. V duhu mladostniške razigranosti in sproščenosti se je prejšnji konec tedna odvil tudi dogodek Na mladih svet stoji (#NaMladihSS), ki ga je gostilo in organiziralo posestvo Rečou. Želja organizatorjev je bila mlade iz Brkinov, Notranjske in osrednjeslovenske regije usmeriti na karierno pot. Na dogodku je kot izvajalev hitrih zmenkov sodeloval tudi Mentorski program Zavoda Ypsilon.

Zbrane so sredi gričevnatih travnikov sprva nagovorili predstavniki podjetij. Ti so med drugim izpostavili pomen prvega vtisa in pomembnost prepoznavanja lastnih interesov. Predstavitvi podjetij, zavodov in organizacij so sledile praktične delavnice na prostem. Udeleženci so se najprej soočili z retoriko, argumentacijo in javnim nastopanjem. Organizatorka Maša Grögl ob tem poudarja, da je cilj dogodka pokazati, da se lahko na sproščen in neformalen način pokaže primer dobre prakse in spodbuditi tudi druge regije k aktivnemu delovanju na področju povezovanja mladih z zaposlovalci.

Sicer pa je dogodek združil pester nabor podjetij, od Slovenskih železnic do podjetij, ki se ukvarjajo z mobilnimi aplikacijami, prisotni so bili predstavniki Si-mobila, Kovinoplastike Dolčič, Solayea Inštituta, Socialne Akademije, Zavoda Ypsilon in drugih.

Aktivacija je nujna

Mladi iskalci zaposlitve so se na dogodku zbrali iz različnih okolij, vsem pa je bilo skupno iskanje zaposlitve. Mnogi so izpostavili, da v Sloveniji velja trend, da podjetja na poslane prošnje za delo sploh nimajo navade odgovoriti, do čim je slika v tujini popolnoma drugačna.

Osebni stik, izmenjava izkušenj, napotki iz prve roke so bili ključni elementi hitrih zmenkov, oziroma v Sloveniji še relativno mlade tehnike „speed dating“. Ta način namreč omogoča, da se posameznik na hitro spozna s podjetjem in obratno. Zmenki trajajo po 5 minut, v tem času pa mora kandidat čim bolje predstaviti svoje karierne cilje in kompetence. Mentorski program Zavoda Ypsilon, ki jih je izvedel ob tem poudarja, da ta tehnika doživlja odlične odzive, zato jih želijo uvesti v čim večji meri. Hitri zmenki služijo tudi kot osnova za povezovanje mladih s potencialnimi mentorji znotraj posameznih podjetij. Kot so na koncu udeleženci družno zatrdili, so si tekom celodnevnega druženja že stkali morebitne poslovne vezi in se naučili marsikaj novega. Izvedeli smo tudi, da so se na podlagi dogodka že ponudila tri delovna mesta.

Maša Grögl in ekipa Mentorskega programa