SL / EN
25.5.2015

Zavod Ypsilon mentorsko povezal Slovenijo

Ljubljana, 22. maj 2015 - V četrtek, 21. maja 2015 je Zavod Ypsilon v sodelovanju s partnerji mentorsko povezal Slovenijo. Na ta dan so na 44 lokacijah po celotni Sloveniji potekale delavnice na temo mentorstva in mentorskega povezovanja. Spletna mentorska platforma www.mentorstvo.si šteje trenutno že preko 800 mladih in 200 mentorjev, povezanih pa je preko 400 mentorskih parov iz različnih območij Slovenije.

Pobudnik vseslovenske akcije Slovenija - mentorska država je Zavod Ypsilon v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje, Andragoškim centrom Republike Slovenije in Zvezo Ljudskih univerz Republike Slovenije. Akcijo je kot zlati partner podprlo podjetje Kompas Shop d.o.o., poleg tega pa so se ji pridružili tudi številni drugi partnerji, ki verjamejo v moč mentorskega povezovanja (Združenje manager, AmCham, Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije, e-študentski servis, Bisnode, Steklarna Hrastnik  in drugi).

Dopoldan je v Kariernem središču Zavoda RS za zaposlovanje potekala tiskovna konferenca od dnevu odprtih vrat, kjer je generalna direktorica Mavricija Batič izpostavila pomen mentorstva za mlade, zlasti za tiste, ki iščejo zaposlitev. Direktor območne enote Ljubljana Jurij Snoj je kot novost, kateri se je pridružil tudi Zavod RS za zaposlovanje izpostavil prav akcijo Slovenija – mentorska država, saj so delavnice potekale na vseh večjih uradih za delo po Sloveniji. "Mladi imajo možnost, da so aktivni in da se izobražujejo tudi izven formalnih institucij. Lahko se vključujejo v številne dogodke, da se lažje vključijo na trg dela«, je poudaril Snoj. Takšne priložnosti ponuja tudi Zavod za medgeneracijsko sodelovanje Ypsilon, primer dobre prakse pa je prav mentorski program. Dober mentor lahko s svojim znanjem in izkušnjami posamezniku precej pomaga, saj ga spodbuja in vodi k uspehu. Zato v Zavodu Ypsilon želijo preko mentorskega programa razviti okolje, ki bo mlade vzpodbujalo in jim omogočalo razvoj in uresničitev lastnih potencialov. Okolje, v katerem bodo lahko krepili in pridobivali nove kompetence, razvijali svoje potenciale, samozaupanje in ustvarjalnost, bili bolje usposobljeni za razvoj lastnih idej in širili svojo socialno mrežo.


Ob 13. uri je na Uradu za delo Ljubljana na Parmovi potekala interaktivna delavnica »Zakaj ne bi tudi ti imel svojega mentorja« pod vodstvom karierne svetovalke Urške Gerbajs. Delavnice se je udeležilo preko 60 mladih. Po uvodnem nagovoru vodje projekta Gabriele Lukman, ki je pojasnila namen in cilj akcije, je mlade nagovoril Bruno Sedevčič, vodja marketinga pri Kompas Shop in mentor, ki je mladim predal svojo karierno izkušnjo in jim predstavil prednosti mentorstva: »Zakaj mentorstvo? Brez znanja ni razvoja, brez izkušenj ni razvoja. Mladi običajno nimajo izkušenj. Bodite vizionarji,  ne omejujte, verjemite vase« je bistvo izpostavil Sedevčič. O pomenu mentorstva je mladim spregovoril tudi Božo Dimnik, človek mnogih znanj in izkušenj, ki verjame v velik potencial in moč mentorstva. Svojo mentorsko izkušnjo sta predstavili tudi mentorica Alja Predan, umetniška direktorica Festivala Boršnikovo srečanje in mentoriranka Manja Gatalo. Tako so mladi pridobili vse potrebne informacije o mentorstvu kar iz praktičnih in resničnih primerov. Delavnica je potekala v sproščenem vzdušju, mladi so bili nad priložnostjo, ki jo prinaša mentorski program navdušeni.
Popoldan so se aktivnosti nadaljevale v Hostlu Tresor na Čopovi ulici v središču Ljubljane, kjer je delavnico izvedla Anja Vrančič, vodja HR oddelka  v podjetju Kompas Shop d.o.o.  Zbranim mladim je predstavila prednosti mentorstva, ob tem pa jih spodbudila, da pri snovanju mentorskega odnosa zasledujejo predvsem naslednje: zaupanje, strinjanje, spoštovanje in postavljanje jasnih mej.

Podobne delavnice so potekale tudi na več kot 40 drugih lokacijah po Sloveniji, kjer so mladi prejeli informacije in nasvete, kako poiskati mentorja. Če ste delavnico zamudili, svojega mentorja lahko poiščete na mentorski platformi www.mentorstvo.si.

Preverite, kaj so o mentorskem programu in prednostih mentorstva povedali mentorji:

Tanja Fajon, evropska poslanka in mentorica: »Pripravljena sem biti mentorica, ker sem prepričana, da je mentorstvo praktična in uporabna izkušnja za vsakogar, ki se želi izpopolnjevati, napredovati, uspeti.«

Sabina Đuvelek, strokovna direktorica Zavoda Ypsilon in mentorica o projektu: "Mladi smo vsakodnevno soočeni s številnimi izzivi, tako na osebnem kot kariernem področju. Zakaj se ne bi mladi učili od uspešnih poslovnežev, gospodarstvenikov, umetnikov, znanstvenikov in vseh ostalih, ki lahko ponudijo nasvete in mentorstvo? Zakaj ne bi imel vsak mlad posameznik vsaj enkrat v življenju mentorja? Pomoč in podpora mentorja lahko mladim omogoči učinkovitejši razvoj potencialov, pomoč pri aktivnem vstopanju na trg dela ter pri razvoju in implementacij lastnih idej."

Bruno Sedevčič, vodja marketinga pri Kompas Shop in mentor: »Od samega začetka delovanja na trgu, smo in še vedno stremimo k razvoju novih storitev in produktov, ki jih uspešno implementiramo in integriramo v naše poslovanje ter k razvoju kadrov, ki ga nenehno izobražujemo in dopolnjujemo z novim. V vseh teh letih smo postali eno uspešnejših slovenskih podjetij, ki ne samo, da zna dokazano prepoznati poslovno priložnost, temveč lahko na podlagi izkušenj ponudi tudi obilo znanja. Zato mentorstvo! Ker znamo prepoznati, ker znamo prisluhniti in ker znamo svetovati. Od začetne ideje do same realizacije ter od potenciala do uspešne poslovne zgodbe. Vedno pripravljeni obrniti nov list in vedno pripravljeni deliti znanje. Boljša prihodnost je ena sama, zato dobrodošli na poti do nje.«

Mag. Sonja Klopčič, v. d. direktorice na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in mentorica: "Verjamem v mentorstvo. Tudi zato, ker sem sama, ko sem prvič postala direktorica bila stara pod 30 let in sem potrebovala mentorja, pa ga takrat žal ni bilo na voljo."

Melanie Seier Larsen, Principal v globalni svetovalni službi The Boston Consulting Group in mentorica: "Mentorski odnosi se morajo spreminjati, ker vsi rastemo... Ampak če ste mladi, ambiciozni, če želite več doseči v svojem življenju je dobro, da si čim prej najdete mentorja in ne boste verjeli - marsikatera tudi znana oseba v tem okolju, če ga pravilno naslovite in vprašate, če bi vam bil mentor, sem prepričana, da bi bil."

Izvedbo akcije Slovenija - mentorska država so omogočili partnerji, katerim se ekipa Zavoda Ypsilon lepo zahvaljuje. Zlasti se zahvaljujemo zlatemu partnerju Kompas Shop d.o.o., ter soorganizatorjem Zavodu za zaposlovanje, Andragoškemu centru Republike Slovenije ter Zvezi ljudskih univerz Slovenije.