SL / EN
 • 24.10.2013
 • Na obisku pri mentorskem paru: Gordana in Peter

 • Po nekaj mesecih se že kažejo pozitivni rezultati mentorskega sodelovanja. Odličen primer, ki kaže na to,  sta mentorica Gordana Drecun Mithans in njen mentoriranec Peter Herman, ki sta na enem svojih srečanj z nami delila svojo mentorsko zgodbo. Če vas zanima, kako sploh poteka mentorsko sodelovanje in zakaj lahko koristi čisto vsakemu posamezniku, vas vabimo k branju kratkega intervjuja. 

  Peter, zakaj si se odločil za sodelovanje v mentorskem programu in kako si izbral svojo mentorico?
  Peter: Za sodelovanje z Gordano oziroma z organizacijo SPEM, sem se odločil zaradi želje po izboljšanju javnih nastopov, ki jih sicer že opravljam. Gordane prej nisem poznal, sem pa poznal podjetje SPEM, ki se ukvarja z mediji in komunikacijo. Človek mora prepoznati svoje prednosti in stremeti k temu, da jih izboljša. Jaz vem, da so moje prednosti tudi v tem, da znam ljudem na dober način predati informacije, vendar vedno obstaja prostor za izboljšanje in nadgradnjo. Vesel sem, da sem se odločil za sodelovanje s svojo mentorico in da mi je, skupaj z njenimi sodelavci, predala bogato znanje, ki ga lahko uporabim tako, da tudi jaz še boljše predstavljam finančne informacije pomembne za osebne finance ljudi.
   
  Gordana, s čim vas je Peter prepričal, da ste ga izbrali za mentoriranca?
  Gordana: Peter je bil pravzaprav prvi, ki se mi je javil. In tako sem si rekla, dobro, potem pa začnimo zares. Zanimivo se mi je zdelo, da je bil pripravljen sprejeti vse možne izzive, da bi se izboljšal. Všeč mi je, da zna prepoznati svoje prednosti in pomankljivosti, to se mi zdi odlična lastnost in v tako osebo je smiselno vlagati svoj trud in znanje. Vesela sem, da me je poleg Petra kontaktiralo še kar nekaj drugih, ki si želijo postati moji mentoriranci, vendar sem trenutno žal zelo zasedena, tako da načrtujemo svoje nove mentorske podvige v novem letu. 
   
  Kako je potekalo vajino prvo srečanje?
  Peter:  Na prvem srečanju sva se predvsem spoznala, se predstavila, si izmenjala informacije o sebi in o tem, kaj od sodelovanja pričakujeva. Mentorici sem predstavil svoje želje, ona pa mi je povedala, kako mi lahko pomaga pri uresničitvi le-teh. Nato sva skupaj določila »zadolžitve« in naloge, ki jih bova opravila.
   
  Na kakšen način sta si postavila cilje?
  Gordana: Peter je najprej povedal, kaj vse si želi, nato mu je cela naša ekipa določila smernice, za katere mislimo, da mu bodo pomagale na poti do uresničitve ciljev. Dali smo mu seznam koristne literature in ga poslali na našo šolo, da se je udeležil predavanj o retoriki in javnem nastopanju. Nato je imel predavanje pred mano in mojimi sodelavci, kjer smo ga ''preverili'' in mu podali predloge o možnih izboljšavah. Bil je tudi v stiku s skoraj vsemi moji sodelavci, ki pokrivajo različna področja znanja, tako smo mu zagotovili celovito znanje o medijskem in javnem nastopanju.
   
  Kako pogosto se srečujeta in kako približno potekajo srečanja? 
  Peter: Srečava se približno enkrat na mesec, v prostorih SPEM-a. Na srečanjih najprej pogledava nazaj, kaj je že bilo narejeno in se pogovoriva o možnostih prihodnjega sodelovanja. Skupaj določiva izzive in naloge, ki jih pripravim do naslednjega sestanka. V najin »projekt« vključiva tudi ostale zaposlene na podjetju SPEM, saj je vsak strokovnjak na svojem področju in znajo kritično in strokovno ovrednotiti predstavitev poslovne komunikacije. 
   
  Kaj svetujeta ostalim mentorjem in mentorirancem, da bodo znali čim bolje izkoristiti mentorsko sodelovanje?
  Peter: V mentorskem programu vidim veliko prednost za mlade. Jaz sem se vedno želel učiti od strokovnjakov, ker spoštujem znanje, ki so ga v preteklosti pridobili, obenem pa dobiš tudi priložnost, da se del njihovega znanja in izkustev prenese na tebe. Mladi ponavadi teorijo dobro poznajo, prakse pa ne, zato je mentorski način pravi način, da mladi lahko uporabijo svoje znanje v praksi.
  Gordana: Na SPEM-u  od nekdaj stremimo k temu, da smo vzor z vsem, kar delamo. Vsi sodelavci so prišli k nam kot študentje, ki so iskali nova znanja in priložnosti. Mentorstvo smo prepoznali kot odlično priložnost, da v današnjih, pregovorno malce težjih časih, pomagamo mladim do novih znanj in praktičnih izkušenj. Mentorji naj skušajo čim bolj pomagati mladim s svojimi izkušnjami, kar je sicer včasih težko, sploh pri tako zasedenih urnikih. Vendar je vredno, saj je mentorstvo odnos, v katerem imata obe strani korist. Tudi sama sem se od Petra veliko naučila, saj ima on znanja s področji, ki jih jaz še nisem tako dobro poznala. 
  Peter:  Tako je, vsak človek ima svoja znanja in svoje izkušnje in tako je mentorstvo odličen način za izmenjavo in kroženje ter sodelovanje med različnimi generacijami in področji. Menim, da se v projektu mentorstva ne učijo samo mentoriranci, ampak tudi mentorji, saj imamo lahko tudi mladi že zelo pomembne izkušnje in znanje, ki ga lahko prenesemo naprej.
   
   
  Ekipa mentorskega programa vama želi še naprej veliko uspešnega sodelovanja ter uresničenih ciljev!