SL / EN
 • 29.8.2014
 • Na obisku pri mentorski trojki - Barbara, Kornelija in Maruša

 • Mentorstvo je včasih bolj zabavno in učinkovito v skupinah. To dokazuje mentorska trojica mentorice Barbare Bračko in njenih mentorirank Kornelije in Maruše, ki pod vodstvom Barbare pridobivata neprecenljive izkušnje ter večata svoje znanje tolmačenja in prevajalstva. Če vas zanima zgodba njihovega sodelovanja in druženj, si preberite naslednji intervju:

  Kornelija, Maruša, zakaj sta se odločili za sodelovanje v mentorskem programu? Kako sta našli Barbaro?

  Kornelija: Sodelovanje v mentorskem programu se mi je zdela izjemna priložnost tako za profesionalni razvoj kot tudi za osebnostno rast. Iskala sem nekoga, ki dela na mojem področju in našla Barbaro, ki je poklicna prevajalka in tolmačka.

  Ti pa tudi študiraš prevajalstvo?

  Kornelija: Študij sem že zaključila, tako da sem tudi sama prevajalka. Z Barbaro pa odkirvam znanja in spretnosti s področja tolmačenja, ki jih tekom študija nisem pridobila. Tako krepim tudi zaupanje vase in v svoje znanje.

  Pa Maruša?

  Maruša: Tudi jaz sem za sodelovanje v mentorskem programu in za Barbaro odločila zato, ker tekom študija nismo dobili dovolj usmerjanja. Potrebovala sem znanja, kako pristopiti na trg dela po koncu študija.

  Barbara, kako sta te prepričale?

  Barbara: Vsak, ki želi svoje znanje nadgraditi, si to priložnost tudi zasluži. Če pokaže interes za nadgradnjo svojega znanja, bi mu morala biti dana priložnost za razvoj. Ker je znanje tolmačenja zelo specifično, sta me prepričali že s tem, da sta mi sploh poslali povabilo. Odločila sem se tudi, da se tudi skupaj srečujemo, ker je lažje delati v skupini.

  Kako ste se dogovorile za prvo srečanje in kako je potekalo?

  Barbara: Prvič, ko smo se srečale, sem preverila kakšne izkušnje že imata s tolmačenjem. Potem sem jima predstavile izzive poklica tolmača. Pogovarjale smo se tudi o ustanovitvi lastnega podjetja, saj Kornelija že deluje preko svojega podjetja, Maruša ga pa bo tudi kmalu odprla. Zastavile smo si tudi cilj naših srečanj - osvojitev tehnik in znanj konsekutivnega tolmačenja.

  Barbara, z mentoriranjem svoji mentoriranku tudi opogumljaš, da pogumno stopita na to pot.

  Barbara: Tako je. Pomembno je, da izgubita ta strah. Tolmačenje je zahtevno, ampak če obvladaš osnove in jezik, potem je izvedljivo. Tudi trg dela je zelo zahteven, zato je pomembno, da znaš za svoje delo vedno postaviti pravo ceno. S tem tudi dokažeš, da samega sebe in svoje delo spoštuješ.

  Kako pogosto pa se srečujete?

  Barbara: Srečujemo se enkrat na mesec. Na srečanju se učimo tehnik tolmačenja z delom na konkretnih domačih nalogah. Na vsakem srečanju tako prejmeta domačo nalogo, ki jo tekom meseca pripravita za prihodnje srečanje.

  Maruša, Kornelija, kaj priporočata drugim mladim, ki so vključeni v mentorski program?

  Maruša: Naj si najdejo mentorja, ki jim bo všeč. Naj si postavijo cilje in naj pričnejo z njihovim uresničevajo čim bolj konkretno.

  Kornelija: Se strinjam z Marušo. Potrebno je tudi vztrajati pri ohranjanju mentorske povezave in svojemu napredku, saj tako pokažeš tudi spoštovanje do mentorjevega dela.

  Ali že zdaj vidite rezultate sodelovanje v okviru mentorskega programa?

  Kornelija in Maruša: Zagotovo. Obe imava več motivacije za delo, tolmačenje naju zanima bolj kot kdajkoli prej, poleg tega vase tudi bolj zaupava. Tekom mentorskega sodelovanja sva spoznali načine konsekutivnega tolmačenja v praksi, česar pa nas tekom formalne izobrazbe niso naučili. 

  Barbara: Pri mentorstvu gre za vzajemen odnos, saj tudi sama kot mentorica dobivam nove informacije, tudi izven področja mojega dela. Tako se mentorski par tudi odlično dopolnjuje. Mladi imajo drugačna znanja, ki lahko koristijo mentorjem, mentoriranci pa dobijo  nasvete za vstop na trg dela, spoznajo različne delvne prakse in izkušnje. 

  Barbara, bi mentorski program priporočila tudi drugim mladim?

  Barbara: Mentorsko povezovanje je pomembno tudi zaradi mreženja in navezovanja novih stikov. Ravno v mentorskem sodelovanju lahko mentor odlične lastnosti svojega mentoriranca in se potem, morda tudi kasneje odloči zanj in ga zaposli.

  Njihova zgodba je zelo optimistična. Mentoriranki skozi mentorsko sodelovanje kot sta sami povedali, spozavata veliko novega, vse česar ju niso naučili v šoli. Pridobivata ogromno novih izkušenj ter se pripravljata na življenje poklicnih tolmačk. Tudi v ekipa mentorskega programa jim želimo, da bodo v prihodnosti še naprej tako uspešno sodelovale.