SL / EN
 • 28.7.2013
 • Predstavitev mentorja: SAŠA MIKIĆ

 • Saša Mikić je pomočnik ravnatelja, koordinator evropskih oddelkov, učitelj zgodovine in evropskih študij na II. gimnaziji v Mariboru. Diplomiral je na Filozofski fakulteti v Ljubljani in se leta 1991 zaposlil na II. gimnaziji Maribor. Leta 1999 je opravil ravnateljski izpit, 2004 pa končal specializacijo iz managementa v izobraževanju. Z aktivnim šolskim in izvenšolskim delom si je pridobil naziv svetnika. Zadnjih 12 let je tudi višješolski predavatelj Poslovnega sporazumevanja in vodenja na Višji šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru.

  Kot mentor lahko ponudi vpogled in pridobivanje znanj na področju poučevanja zgodovine in vsega, kar poklic učitelja ponuja in jemlje. Mentoriranec bo imel tudi vpogled in prenos znanj, izkušenj na področju neprofitnega marketinga in organizacije. Ob prenosu znanja in izkušenj lahko pridobi tudi veliko spoznanj o izkušnjah, ki so vezana na delo z mladimi in ljudmi na sploh. Saša pričakuje, da bo oseba, ki bo želela spoznavati tovrstno delo aktivna, vedoželjna, sposobna, morda pa tudi željna aktivnejšega sodelovanja in soustvarjanja.


  Sledi kratek intervju z mentorjem za boljši vpogled v njegovo razmišljanje in življenjske izkušnje, ki jih je pridobil. 


  1.      Katera oseba je vaš navdih v življenju?

  Dejansko je nimam. Navdih je predvsem delo, ki ga rad opravljam. Je raznovrstno in polno osebnih izzivov. Dovoli mi svobodo in kreativnost.
   
  2.      Vaš osebni moto?
  Žal ga nimam. Verjamem, da si vsak kroji svojo pot, da nismo nič krivi, če smo v svojem poklicu dobri, da se za dobrimi konji praši in da z vztrajnostjo in pogumom daleč pridemo. Verjamem tudi, da se vse, kar počnemo dobrega, na nek način vrača in verjamem, da ti znanja nihče ne more vzeti.
   
  3.      Katero osebno lastnost iščete pri mentorirancu?
  Željo po aktivnem sodelovanju, željo po delu, dokazovanju. Pri mladih ljudeh cenim, da so jim izzivi v veselje, da sami vidijo kaj je potrebno storiti, da ne čakajo le na navodila in da svoje napake popravljajo (delamo jih vsi). Veselje je spremljati mladega človeka, polnega idej, želje po dokazovanju, polnega optimizma in navdiha, ki ne išče izgovorov, ampak sam kroji svojo usodo.
   
  4.      Kako ste reševali poraze na vaši karierni poti?
  Težko. Sem bolj občutljiva oseba, ki ga porazi zelo prizadenejo. Običajno je pomagal čas. Iz porazov naj bi se veliko novega naučili in napak ne ponavljali. Ni vedno tako enostavno. Sam sem tudi kakšno napako ponovil. Priznam pa, da pravega poraza, razen kakšnega osebnega razočaranja v profesionalni karieri še nisem doživel, kar je glede na dejstvo, da delam z ljudmi, velika sreča.
   
  5.      Katera je vaša najljubša knjiga?
  Je ni. Veliko berem. Predvsem v poletnih mesecih. Nisem ravno izbirčen. Zavedam se, da mi vsaka knjiga prinaša nova spoznanja, bogati, obenem pa me opominja (vsaka posebej), kako malo dejansko vem. Vsak trenutek, obdobje ima svoj čas in svojo izbiro. Tako me veselijo preprosti romani, od zgodovinskih do kriminalk, pa tudi strokovne knjige, ki si jih puščam za poletno obdobje, ko se jim lahko resnično posvetim. Skozi različna obdobje so me navdihovale različne knjige, od Mazzinijevih Drobtinic, Hansa Helmuta Kirsta in njegovih romanov (Zadnjo karto izzigra smrt), pa do avtorjev, kot so Milan Kundera, Herman Hesse, Pablo Neruda itd.

  Mentorjev profil si lahko ogledate TUKAJ, kjer ga tudi lahko povabite k sodelovanju. 

  Veliko sreče! :)