SL / EN
 • 1.2.2015
 • Sodelovanje ge. Alje Predan v Mentorskem programu 2013-2014

 • Pred letom dni sem iz nabora prijavljenih interesentk in interesentov v programu mentorstvo izbrala Manjo Gatalo. Spričo strokovne izobrazbe in področij, ki jo zanimajo, se je odločitev izkazala za plodno.

  Z Manjo sva se pol leta dobivali tako rekoč vsak mesec. Sprva sva se v pogovoru seznanjali s slovenskim gledališčem. Po ogledih priporočanih predstav sva o njih diskutirali in poskušali argumentirano analizirati posamezne elemente gledališke predstave. Z usmerjanimi pogovori in miselnimi tokovi sva prihajali do stališč in ocen, ki so se od začetnih pavšalnih spreminjale v smeri strokovnih.

  Manja je pokazala veliko zanimanje za festival Borštnikovo srečanje. Preštudirala je celotno gradivo, ki sem ji ga posredovala ali priporočila, in kot rezultat napisala informativno besedilo o najpomembnejših mejnikih v zgodovini Borštnikovega srečanja, ki smo ga tudi obesili na spletno stran festivala.

  Manja je izrazila željo, da bi kot prostovoljka sodelovala pri festivalu. Maja 2014 sem jo predstavila ekipi. Kot veščo pisanja sem jo usmerila k urednici festivalskih tiskovin in spletnih strani Kseniji Repina Kramberger. Junija se je v Mariboru udeležila tiskovne konference ob predstavitvi programa, nato je v povezavi s Krambergerjevo dobila zadolžitve pri festivalskem biltenu, sodelovala je pri pogovoru Knjige na FBS in slikovno urejala uradno facebook stran festivala.

  Oktobra 2014 se je za dva tedna preselila v Maribor. Za bilten je napisala naslednje članke in intervjuje: Igrajmo se!, Poročilo: Simpozij Zupanove dramatike, Nemost lika je še kako zgovorna, Fokus Španija, bralne uprizoritve in pogovori z avtorji, Zaključek Fokusa Španija, Gledališče upora skozi prizmo tovarištva, Klepet z Ivanko Mežan, Klepet s Svetlano Makarovič, Refleksija: Gledališče upora v okupiranem Sarajevu.

  Manja Gatalo se je izkazala kot nadvse vestna, požrtvovalna, nadarjena in radovedna mladenka, ki svoje zadolžitve opravlja brezhibno, obenem pa zna delo tudi opaziti in ji ni težko postoriti tisto, kar je sicer naloga koga drugega.

  Izkušnja z mentorstvom je bila tudi zame dragocena, saj gre za vzajemno plemenitenje.

  Če lahko mentor mentorirancu posreduje svoje znanje in izkušnje, pa mentoriranec mentorja oplaja z mladostjo, idejami in predanostjo. Upam, da bo Manja našla zaposlitev, saj tako sposobnih in plemenitih ljudi ne gre izločati iz naše družbe.

  Alja Predan