SL / EN

Zakaj postati mentoriranec?

Potrebuješ usmerjanje na poti do uspeha? Imaš dobre ideje, pa ne veš, kako jih uresničiti? Se ti zdi, da potrebuješ nasvete in izkušnje tistih, ki so že uspeli? Postani mentoriranec in se uči od uspešnih poslovnežev, gospodarstvenikov, umetnikov, znanstvenikov in ostalih, ki ti lahko ponudijo nasvete iz prve roke.

Kdo je lahko mentoriranec?

Ciljna skupina mentorskega programa so mladi med 15. in 30. letom in mladi z manj priložnostmi, ki so iskalci zaposlitve. Mentorski program je namenjen tistim, ki verjamemo, da s spodbudnim okoljem, ki omogoča prenos znanja in izkušenj, lahko razvijejo svoje potenciale, nadgradijo svoje kompetence, povečajo ustvarjalnost ter širijo socialne mreže.To je še posebej dobrodošlo za mlade, ki so iskalci zaposlitve, saj zaradi svojega položaja na trgu dela potrebujejo vsa dodatna znanja, izkušnje in pomoč mentorjev. S tem si lahko zagotovijo prednost na trgu dela, saj je konkurenca velika in za uspeh morajo odstopati od povprečja. Dobro sodelovanje med mentorjem in mentorirancem pa lahko privede tudi do potencialne zaposlitve mentoriranca.

Razlogi za sodelovanje mladih:

Kako poteka sodelovanje:

Mladi med 15. in 30. letom se najprej registrirate in si ustvarite svoj profil, ki bo viden le vam in vašim izbranim mentorjem. Nato si izberete razpoložljivega mentorja, s katerim bi želeli 1 leto sodelovati 1x na mesec po 1 uro. Sodelovanje je brezplačno in prostovoljno tako za mentorje kot mentorirance. Po uspešni brezplačni registraciji izbranega mentorja povabite k sodelovanju.

Svetujemo vam, da pred povabilom mentorju dobro premislite o svojih namenih in željah glede mentorskega sodelovanja. Razmislite o naslednjih vprašanjih:

Svoje želje in pričakovanja lahko tudi že zapišite v samem povabilu. Mentoriranec lahko k sodelovanju povabi največ 3 mentorje hkrati.

Nato počakate na odziv mentorja. Vaše povabilo lahko sprejme ali zavrne. Lahko vam tudi pošlje sporočilo – v katerem morebiti sprašuje za več informacij ali vam obrazloži svojo odločitev. Izmenjata lahko neomejeno število sporočil, vendar če izmenjata 5 ali več sporočil, se vajina povezava avtomatsko spremeni v mentorsko povezavo.

Ko izbrani mentor sprejme vaše povabilo, je čas, da prevzamete pobudo za nadaljnje sodelovanje v svoje roke. Naloga mentoriranca je, da mentorja kontaktira – piše ali pokliče (ob sprejemu namreč dobite vpogled v njegove kontaktne podatke) ter se dogovorita za termin in lokacijo prvega srečanja v živo. Prva srečanja so namenjena spoznavanju in zastavljanju skupnih ciljev, katerim sledita tekom leta. Dobro je, da so cilji utemeljeni in da že na začetku sodelovanja čim bolj natančno veste, kaj si želite. Ali je to osebnostni razvoj, delo na konkretnem projektu, razvoj na kariernem področju, pomoč pri realizaciji idej ipd. Zapomnite si, da imajo mentorji radi samoiniciativne in aktivne mentorirance.

Cilje zapišete v vajino skupno spletno platform, ki se ustvari, ko se povežeta.

Vsak mentorski par tudi naj vodi dnevnik srečanj, kamor zapisujete kratke povzetke posameznega srečanja. Dnevnik načeloma vodi mentoriranec, razen če se dogovorita drugače. Vpogled in možnost urejanja imata oba.

Zakaj mentorstvo?

Z mentorskim programom želi Zavod Ypsilon vzpostaviti vsesplošno mentorski okolje v Sloveniji, kjer bi vsak mlad posameznik vsak enkrat v življenju imel mentorja, ki si ga sam izbere in s področja, ki ga zanima. Med razpoložljivimi mentorji na spletni strani www.mentorstvo.si tako lahko najdete različne uspešne posameznike, ki so pripravljeni vložiti svoj čas in energijo v mentorsko sodelovanje z mladimi. Namen mentorskega programa je preko spodbujanja mladih s strani njihovih mentorjev razviti okolje, ki bo mlade vzpodbujalo in jim omogočalo razvoj in uresničitev lastnih potencialov, v katerem bodo lahko krepili in pridobivali nove kompetence, razvijali svoje potenciale, samozaupanje in ustvarjalnost, bili bolje usposobljeni za razvoj lastnih idej in širili svojo socialno mrežo.

Čas je, da povežemo mladostno vihravost z izkušnjami in modrostjo starejših. Registrirajte se in si poiščite svojega mentorja.